Este normal ca înaintea examenului de interviu să apară frici. Ai îndoieli, nu știi dacă o sa treci sau nu. Dacă nu ai mai dat, te gândești la cum o să fie. Dacă ai mai dat, te concentrezi să nu repeți aceleași greșeli. Trebuie, deci să elimini cât mai multe dintre programele negative și să le înlocuiești cu încredere și integritate. Știi cine e cel mai mare dușman al tău? Chiar tu! Prin fricile pe care le ai și convingerile negative pe care le ai despre tine sau despre comisie. 

Cum ar fi să te uiți cu încredere la acest interviu? Să te gândești: am muncit mult pentru asta, sunt persoana potrivită, am încredere în mine și sunt sigur că și comisia va vedea și va promova. Încearcă să vezi interviul ca pe o șansă pe care poți să o explorezi.

În primul rând, pentru a elimina fricile, este important nu îți face programe mentale pe baza opiniilor celorlalți. Preconcepțiile generate de experiențele altora, nu vor face decât să îți saboteze prestația la interviu.

Totodată și tu participi la procesul de sabotare atunci când adopți atitudini și perspective greșite legate de interviu. Percepția generală că interviul ar fi imposibil, că interesul celor din comisie este să te pice, că nu meriți să intri, că alții sunt mai buni, mai tineri, mai bătrâni decât tine este absolut contraproductivă și îți va aduce doar sentimente negative de nesiguranță. Trebuie să te oprești să te auto-sabotezi.

Ține minte că rolul comisei este să identifice dacă te potrivești cu meseria de magistrat. Ce se așteaptă membri comisiei este să întâlnească candidați stăpâni pe ei, onești, integri, care fac legături rapide și iau decizii bune, în timp scurt, care au încredere în ei și în logica lor. Așadar, dacă ți-ai făcut autoevaluarea și crezi cu adevărat că aceasta e vocația ta, ai încredere în tine și în calitățile tale. Gândește-te la 3 motive pentru care tu ești persoana potrivită pentru acest post și mergi cu încredere la examen!

În final, ține minte aceste 2 lucruri:

  1. Fii sincer, natural, nu încerca să pari ceea ce nu ești.
  2. Devino cea mai bună versiune a ta. Imaginează-ți că ești deja judecător sau procuror. Fă acest joc de imaginație și mergi la interviu cu această imagine.

    Mult succes!